Odjel za arheologiju

Obavijesti

Najava predavanja: Danska očima zadarskih studenata

Najava predavanja: Danska očima zadarskih studenata

U organizaciji Instituta za pomorsku baštinu ARS NAUTICA, dana 27. listopada 2016. u 18:00 sati u Studenskom klubu "Božo Lerotić" održat će se javno predavanje o studentskoj mobilnosti u sklopu programa za mobilnost ERASMUS+. Ovom će prilikom studentica arheologije Ines Šelendić predstaviti iskustvo koje je stekla tijekom stručne prakse u Muzeju vikinških brodova u gradu Roskilde u Danskoj.

Studentica se zainteresirala za pomorstvo i plovidbu kroz povijesna razdoblja, a samim time i arheologiju broda. Sudjelovanjem u arheološkim istraživanjima upoznala se s nekim problemima s kojima se susreću arheolozi tijekom istraživanja, kao što su konzervacija i rekonstrukcija drvene brodske građe. U potrazi za usavršavanjem u svom zvanju pažnju joj je privukao spomenuti Muzej vikinških brodova u gradu Roskilde.

"The Viking Ship Museum in Roskilde" trenutno čuva pet vikinških brodova pronađenih u fjordu Roskilde. Također, on ujedno predstavlja dansku kulturu pomorstva i brodogradnje kroz antičko i srednjovjekovno doba. U sklopu muzeja je i luka u kojoj se nalaze rekonstrukcije pronađenih vikinških brodova. Muzej omogućava svim zaljubljenicima u jedrenje i plovidbu da se iskušaju u hvatanju vjetra i na taj način zaplove u danski fjord, baš kao i Vikinzi u prošlosti.

Studentica se susrela s povijesnom i pomorskom baštinom Danske, sklopila nova poznanstva, naučila osnove danskog jezika, ali i upoznala kulturu, običaje i tradiciju skandinavskih zemalja. Ukoliko vas zanima koja su njezina iskustva i dojmovi, pridružite se predavanju i saznajte više.