Odjel za arheologiju

Obavijesti

Arheološki muzej Zadar - obavijest

Arheološki muzej Zadar - obavijest

Poštovane i poštovani,

Arheološki muzej Zadar, povodom obilježavanja Dana grada Zadra, priređuje prigodan  program.

Program započinje u utorak, 21. studenog s početkom u 13 sati predstavljanjem kataloga Roberta Maršića „Fotografije dokumentacijskog odjela Arheološkog muzeja Zadar“.

Katalog će predstaviti doc. dr. sc. Antonija Mlikota. Kroz katalog je predstavljen izbor fotografija snimljenih na arheološkim terenima sjeverne Dalmacije tijekom druge polovice 20. stoljeća. Od ukupnog broja snimaka predstavljenih u katalogu, čiji broj iznosi 174, po motivima je najviše zastupljen grad Zadar, posebno arheološka istraživanja provedena tijekom poslijeratne obnove, slijedi zatim Nin i izdvojena mjesta Ravnih kotara.

U petak, 24. studenog u 12 sati otvara se izložba „Izdanja zadarskih tiskara u fondu Knjižnice Arheološkog muzeja Zadar“, čije su autorice viša knjižničarka Arheološkog muzeja Zadar Marina Maruna i magistra knjižničarstva Antonia Bunja. Izložbu prati istoimeni bogato ilustrirani katalog koji će predstaviti profesorica Elvira Katić.

 Katalog „Izdanja zadarskih tiskara u fondu Knjižnice Arheološkog muzeja Zadar“ sadrži izdanja 18 zadarskih tiskara, tiskanih u Zadru u periodu od početka 19. do sredine 20 st., tj. od 1805. do 1943. Izdanja zadarskih tiskara, predstavljena kroz katalog i izložbu, važan su doprinos poznavanju razvoja tiskarstva u Zadru tijekom 19 i prve polovine 20 st.

Istoga dana u 13 sati na programu je radionica „Otisak slova“, organizirana u suradnji Arheološkog muzeja Zadar, Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i Udruge Starinar. Pod mentorstvom muzejske pedagoginje Jelene Vekić Bašić i profesorice Elvire Katić, a u suradnji s Ivicom Ćurkovićem iz Udruge Starinar – Zadar, učenicima će se predočiti način tiskanja knjiga od izuma pomičnih slova s kraja 15. stoljeća do razvoja tiskarstva na zadarskom području. Poseban interes usmjerit će se na prijelaz iz XIX. u XX. stoljeće. Radionica je i poveznica s Izložbom tiskanih izdanja zadarskih tiskara čiji su se vrijedni primjerci zadržali u knjižnici Arheološkoga muzeja Zadar i svjedoče o produkciji tiskara toga vremena. Osim knjiga iz toga vremena, sačuvane su i matrice koje su u privatnoj zbirci gosp. Ćurkovića, a po kojima će se na ovoj jedinstvenoj radionici, grafičkom tehnikom visokoga tiska, podsjetiti na tradiciju nekadašnjeg tiskanja.

U sklopu proslave Dana grada Zadra, 24. studenog  od 9 do 19 sati bit će slobodan ulaz u Arheološki muzej Zadar, a od 9 do 14 sati u Crkvu sv. Donata. Sve posjetitelje očekuje prigodna prodaja muzejskih publikacija i suvenira.

 

U prilogu možete pogledati plakat Arheološkog muzeja u Zadru s programom događanja. 

PLAKAT