Odjel za arheologiju

Obavijesti

Antički dani

Pozivamo Vas na Antičke dane 2023., događaj studenata Odjela za arheologiju. 

U razdoblju od 1. do 3. lipnja održat će bogat program, edukativnog karaktera, ali i zabavne podloge.

Kao početak programa, održat će se stručna i studentska predavanja u Arheološkom muzeju Zadar, čiji Vam program šaljemo u prilogu. Nakon prezentacije rimske hrane, kao jedno od predavanja, nastavak programa slijedit će u caffe baru Bizzare, uz antički kviz i arheološku tombolu. 

Sljedećega dana, na prostoru foruma, održat će se radionice izrade keramike te oslikavanje majica i torbi antičkim motivima. Uslijed toga, planiran je i Lov na blago, a nakon radionica slijedi edukativan posjet Muzeju antičkog stakla u Zadru. Tamo će se, uz vodstvo po muzeju, održati i studentsko predavanje o rimskim društvenim igrama. Završetak večeri provest ćemo uz projekciju antičkog filma na prostoru Kapetanskog parka. 

Trećega dana održat će se glavni i, svima nam najdraži, dio programa. Najprije, prikaz svakodnevnog života građana rimskog Zadra, unutar čega će se prezentirati štandovi s maslinovim uljem, vinom, pekarskim proizvodima, biljem i začinima te keramikom. Prikaz života bit će popraćen i prodajom robova, religijskim ritualima te slavljenjem boga Bakha. 

Konačno, održat će se i procesija građana, robova i legionara prilikom dolaska cara Trajana u Zadar. Njemu u čast održat će se i gladijatorske borbe, koje će i činiti završni dio programa Antičkih dana 2023. 
Službeni završetak odvijat će se uz antičko druženje na prostoru Kapetanskog parka. 

Ovim putem želimo i zahvaliti Odjelu za arheologiju na velikoj potpori prilikom organizacije. 

Sve Vas voljno očekujemo te se nadamo dobrom i kvalitetnom druženju.