Odjel za arheologiju

Obavijesti

Najava predavanja dr. sc. Iana D. MacLeoda

Dr. sc. Ian D. MacLeod jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka u provedbi in-situ istraživanja povijesnih brodoloma. Stekao je doktorat u području elektrokemije i znanosti o konzervaciji, a tijekom 40 godina radnog iskustva istraživao je više od 75 brodoloma u sedam zemalja. Bio je zaposlenik u pet akademskih i profesionalnih organizacija te objavio više od 250 znanstvenih radova na temu konzervacije, te objasnio procese korozije na potonulim brodovima i stijenskom slikarstvu Aboridžina. Dodijeljeno mu je pet počasnih medalja za doprinos u istraživanju i očuvanju kulturne baštine.

Corrosion and Conservation of WWII iron shipwrecks in Micronesia

29. lipnja 2022.,Multimedijalna dvorana, Novi Kampus, 19:00

Operacija Hailstone jedna je od uspješnih misija američke mornarice, kojom je u veljači 1944. godine uništen arsenal naoružanja japanske vojne baze u Chuuk laguni u Savezim Državama Mikronezije. Više od 65 brodova koji su pripadali japanskoj trgovačkoj i kraljevskoj mornarici potopljeno je bombardiranjem ili ispaljivanjem torpeda. Pojedini brodovi su nalegli na bok, okrenuti naopako, dok su ostali raspoređeni na padinama otoka.

Posljedice operacije Hailstone stvorile su lokaciju prikladnu za proučavanje okolišnih utjecaja na raspad metalnih brodskih konstrukcija. Preko posljednih 20 godina, Ian MacLeod je proveo in-situ mjerenja svojstva korozije potopljenih brodova i aviona, te predložio izračune za očekivani vijek trupa broda, uključujući parametere utjecaja dubine i tajfuna na brzinu raspada brodske konstrukcije.

Osim očuvanja kulturne i povijesne baštine, rezultati istraživanja su od iznimne važnosti za ronilački turizam kao glavne gospodarske aktivnosti na otoku. Prezentacija ujedinjuje materijalne i duhovne elemente spomenika rata i predstavlja mogućnosti njihovim upravljanjem.

Conservation of rock art in Western Australia

30. lipnja 2022., dvorana za poslijediplomske studije (Rektorat, dvorana 3, 2. kat), 11:00

Zapadna Australija se proteže od monsunske Kimberly regije na sjeveru do umjereno hladnih šuma na jugu. Između dvije regije s ekstremnim klimatskim uvjetima, nalazi se pustinjski okoliš, gdje karakteristične temperature dosežu 50 stupnjeva Celzijusa. Regija Kimberly je poznata po Wandjina slikarijama s uprizorenim duhovima stvoritelja prirode. Prikazi su često u lošem stanju, a radi namjere da se obnove, uzastopno su oslikavani u razdoblju od tisuću godina. U izrazito vrućim i suhim uvjetima, u regiji Pilbara nalazi se oko 10 000 ugraviranih petroglifa starijih od 35 000 godina, koji su smješteni uz obližnja postrojenja za naftu.

Sa svojim stručnim timom, Ian MacLeod je proučavao mikroklimu u špiljama i skloništima, te ustanovio kada temperatura i vlažnost upozoravaju da je raspad dosegao maksimum. Stanje ugraviranih prikaza zabilježeno je kartiranjem boja i pH mjerenjima, te proučavanjem količine klorida i elektrokemijskih reakcija na mikro-poroznoj površini izloženoj vremenskim uvjetima. Istraživanje je realizirano uz dozvolu i nadzor vlasnika lokacije.