Odjel za arheologiju

Izv. prof. dr. sc. Mato Ilkić


E-mail: milkic@unizd.hr 

CroRIS: https://www.croris.hr/osobe/profil/4133

Google Znalac: https://scholar.google.hr/citations?user=V1AQaPAAAAAJ&hl=hr 

Rođen je u Vukovaru 15. kolovoza 1962. U Sotinu završava osnovnu, a u Vukovaru srednju školu. Na početku Domovinskog rata sudjeluje kao dragovoljac u obrani istočne Hrvatske. Godine 1994. na Filozofskom fakultetu u Zadru stječe zvanje diplomiranog arheologa i diplomiranog povjesničara umjetnosti. Godine 2000. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stječe titulu magistra znanosti (tema: Hrvatsko Podunavlje u željeznom razdoblju posljednje tisućljeće prije Krista), a 2004. na Sveučilištu u Zadru titulu doktora znanosti (tema: Cornacum – sotinski prostor i njegovo mjesto u organizaciji južnog dijela provincije Panonije).
Osim honorarno kao novinar, od 1995. zaposlen je na tadašnjem Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zadru, danas Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru na kojem danas u zvanju izvanrednog profesora drži nastavi iz većeg broja kolegija na preddiplomskoj i diplomskoj razini studija (kolegiji: Hrvatsko Podunavlje u antičkom razdoblju, Antički brodolomi i pomorske rute na istočnoj obali Jadrana, Artes Minores, Srednjovjekovna i rano novovjekovna numizmatika, Pokretni arheološki nalazi 13. – 17. stoljeća). Suradnik je na brojnim znanstveno-istraživačkim projektima, sudionik na nekoliko desetaka domaćih i međunarodnih znanstvenih kongresa te je autor više od 70
znanstvenih i stručnih radova iz područja arheologije i numizmatike. Također je suautor pet arheoloških i numizmatičkih izložbi.