Odjel za arheologiju

Doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić


E-mail: tfabijan@unizd.hr

CroRIShttps://www.croris.hr/osobe/profil/2849

Google Znalac: https://scholar.google.hr/citations?user=jqGxWpUAAAAJ&hl=hr

Rođen je 7. prosinca 1973. u Zadru, gdje završava osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Godine 1998. na Filozofskom fakultetu u Zadru stječe zvanje diplomiranog arheologa i profesora engleskog jezika i književnosti. Godine 2007. na poslijediplomskom znanstvenom studiju arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stječe titulu magistra znanosti (tema: Pojasne kopče i pređice druge polovice 5. do 7. stoljeća na području rimske provincije), a 2009. na Sveučilištu u Zadru titulu doktora znanosti (tema: Problem doseljenja Slavena/Hrvata na istočni Jadran i šire zaleđe u svjetlu arheoloških nalaza).
Od 2000. godine zaposlen je na tadašnjem Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zadru, odnosno današnjem Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru. U izvođenju nastave sudjeluje od 2002. te je nositelj kolegija Arheologija seobe naroda, Nacionalna arheologija ranog srednjeg vijeka, Ranosrednjovjekovna slavenska arheologija jugoistočne i srednje Europe na preddiplomskom, te kolegija Bizant na istočnom Jadranu na diplomskom studiju arheologije, kao i kolegija Early medieval archaeological heritage of Croatia. Na poslijediplomskom doktorskom studiju Arheologija istočnog Jadrana sudjeluje od 2012 godine.
Bio je voditelj arheoloških istraživanja lokaliteta Vir – Smratine, Toreta na otoku Kornatu, Tkon – Poljane, Zadar – Mali arsenal itd. Suautor je izložbe Kornatski vremeplov. Arheološka istraživanja Turete i Tarca (Muzej grada Šibenika, 2017.), a sudjelovao je i u organiziranju niza znanstvenih skupova. Od 2009. bio je tajnik uredništva znanstvenog časopisa Archaeologia Adriatica, a član je uredništva od 2021. Od 2009. do 2016. obnašao je dužnost zamjenika pročelnika Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.